Aplicarea microcimentului, proces aplicativ Mikroconcrete

InnovaDecor
9 min readApr 6, 2023

--

Manual pentru aplicarea microcimentului.

Microcimentul nu este un produs, este un sistem de lucru cu diferite produse aplicate pas cu pas. În Microciment, toate etapele procesului sunt importante, de la pregătirea suporturilor, până la aplicarea corectă a produselor, finalizarea acestora, precauții, întreținere etc. Folosind acest manual, veți avea un ghid pentru a evita posibile probleme ulterioare care, în majoritatea cazurilor, pot fi evitate. Toate materialele noastre pot fi aplicate pe pereții interiori și exteriori, podele și tavane. Microcimentul poate fi aplicat pe un număr infinit de suporturi, cum ar fi:

  • Vopsea lavabila
  • Ciment, mortar de var, tencuială și chit
  • Lemn și rigips
  • Gresie, faianța, ceramică și porțelan
  • Marmură, piatră și granit
  • Panouri MDF, Tabla, Sticla, Cărămida etc.

Este important să nu uităm că Microcimentul este un strat extrem de decorativ. Scopul său este de a decora interioare și exterioare. În ultimii ani am întâmpinat cereri de aplicare de microciment pe acoperișuri, garaje, drumuri, piscine, puțuri interioare, ateliere mecanice, depozite industriale sau suprafețe mari . Microcimentul nu este un produs pentru aceste zone.

Microcimentul este perfect pentru case, terase, magazine, birouri etc. Dacă aveți vreodată dubii dacă se poate pune microciment sau nu, comparați-l cu un strat decorativ similar. Ca o comparație și pentru a da un exemplu: ați plasa un parchet de lemn în interiorul unei piscine, pe un acoperiș sau într-un garaj? Același lucru se întâmplă cu Microcimentul, cu unele excepții.

Aplicarea microcimentului in general

– Curățați suprafața existentă, lăsând-o curată de tot felul de praf, grăsimi și alte reziduuri vizibile sau invizibile.

– Aplicați LATEX 200.

– Într-un recipient complet curat, turnați rășină lichidă MIKCROCONCRETE FONDO PARTE B. Dacă este colorată, amestecați bine pigmenții cu rășina înainte de a adăuga pulberea.

– Amestecați cu un mixer industrial, începeți să aruncați praful MIKROCONCRETE FONDO PARTE A până când are o consistență asemănătoare mierii lichide.

– Cu o gletieră cu margini rotunjite, începeți să aplicați pe suprafață într-un strat de micro bază de aproximativ 1–3mm. În anumite cazuri, poate fi necesar să includeți o plasă din fibră de sticlă lipită cu LATEX 200, deși vă recomandăm să o includeți întotdeauna.

– Lăsați să se usuce 24 de ore. Timpul de uscare poate varia în funcție de ventilație, umiditatea ambientală și temperatură. Se observă când se usucă, deoarece luminează tonul.

– Dupa uscare slefuiți materialul cu smirghel de granulatie 40/60 dupa care aspirați bine suportul.

– Aplicați un al doilea strat de MIKROCONCRETE FONDO și repetați operația de uscare, slefuire și îndepartarea prafului.

– Pregătiți microcimentul MICROCONCRETE SLIM sau MIKROCONCRETE BASIC (in cazul pardoselilor) în același mod ca MIKROCONCRETE FONDO.

– Aplicați două straturi cu același proces ca cel de MIKROCONCRETE FONDO.

– În funcție de planeitatea realizată cu gletiera, poate fi necesară șlefuirea suprafeței. Banda de șlefuit trebuie să aibă o granulatie mica, așa că vă recomandăm să folosiți nr. 80 pentru MIKROCONCRETE BASIC si nr. 120 pentru MIKROCONCRETE SLIM.

– Pentru protecția microcimentului, vă recomandăm să aplicați minimum 3 straturi din SIGILATOARELE noastre, linia Polycover, Aqua sau Topcover, permițând să se usuce între straturi minimum 8 și maximum 20 de ore. În medii deosebit de umede, recomandăm aplicarea a unui strat de Aquagloss si 3 straturi de Topcover

Aplicarea microcimentului peste diferite tipuri de materiale

Pe șapă de beton sau autonivelantă:

– Curățarea temeinică a pavajului existent. Nu aplicați pe urme de grăsime, funingine, mucegai, ceară, silicon etc.

– Verificați nivelul de umiditate al substratului (nu trebuie să depășească 4% umiditate), existența fisurilor și a altor defecte. Dacă există oricare dintre aceste probleme, studiați cea mai bună soluție. Nu aplicați pe substrat umed.

– Lipirea plasei din fibră de sticlă cu LATEX 200

– Lăsați să se usuce între 1 oră și maximum 24 de ore.

– Aplicarea a 2 straturi de MIKROCONCRETE FONDO (primul strat nu este necesar pentru a-l colora) de culoare.

– Aplicarea primului strat de MIKROCONCRETE BASIC. Dacă nu doriți să lăsați un finisaj cu un efect puternic de umbră, este recomandabil să-l aplicați cu o gletieră de plastic fără a apăsa gletieră, astfel încât să nu existe umbre în exces care să ne marcheze în straturile ulterioare.

– Aplicarea celui de-al doilea strat de MIKROCONCRETE BASIC, șlefuiți ușor cu șmirghel cu o granulație minimă de 80, pentru a asigura un finisaj total neted.

– Aspirarea temeinică a prafului rezultat in urma șlefuiri materialului. Dacă se consideră necesar, se poate aplica un alt strat de MIKROCONCRETE BASIC.

– Lăsați să se usuce cel puțin 24 de ore. În acest ultim proces este necesar să nu mergeți încălțați, să încercați să nu generați praf, lichide sau alte particule. Dacă aplicarea se efectuează în aer liber, protejați pavajul.

– Pentru protecția MICROCEMENTULUI, aplicați sigilatoarele noastre, Linia Aqua, Polycover sau Topcover în funcție de utilizare, locație etc. În cazul in care pavajul este exterior, folositi Linia TOPCOVER.

NOTĂ: OBSERVAȚI PROCESUL DE USCARE AL MATERIALULUI (24 ORE) AMESTECAȚI BINE RĂȘINA ÎNAINTE DE A PUNE PRAFUL DE MICROCIMENT.

Aplicarea microcimentului peste faianta,gresie,marmura

– Curățarea temeinică a suportului existent. Nu aplicați pe urmele de grăsime, funingine, mucegai, ceară,silicon, etc.

– Verificați consistența suportului existent, dacă există bucăți care suna a goal sau care se misca trebuie să le inlocuim.

– Aplicati primul strat de LATEX 200. După aproximatic 30–60 de minute, chituiti bine rosturile cu MIKROCONCRETE BASIC pentru a nivela suportul.

– Asteptati 24 de ore si lipiți plasa de fibră de sticlă cu Latex 200. Se lasă să se usuce între 1 oră și maximum 24 de ore.

– Aplicarea a 2 straturi de MICROCEMENT MIKROCONCRETE FONDO (primul strat nu este necesar sa l colorati) colorat.

– Aplicarea primului strat de MIKROCONCRETE BASIC.

– Dupa 24 de ore efectuați o șlefuire cu smirghel nr. 80 apoi curățați bine suportul asigurându-vă că nu rămâne praf.

– Aplicati al doilea strat de MICROCEMENT MIKROCONCRET BASIC(IN CAZUL BAILOR SI BUCATARIILOR APLICATI MIKROCONCRETE SLIM).

– Slefuiți ușor cu o granulație nr.80 pentru MIKROCONCRETE BASIC si 120 pentru MIKROCONCRETE SLIM.

– Curățarea temeinică a șlefuirii rezultate.

– Lăsați să se usuce cel puțin 24 de ore. Verificați umiditatea. În acest proces este necesar să nu călcați incaltati și să încercați să nu generati praf, lichide sau alte particule. Dacă aplicarea se realizează în aer liber, protejați pavajul.

– Pentru protecția MICROCEMENTULUI, aplicați SIGILATOARELE NOASTRE linia AQUA, POLYCOVER SAU TOPCOVER, în funcție de utilizare, locație etc.

– În cazul în care doriți să sigilați un duș sau o cadă, aplicați prima data un strat epoxidic AQUAGLOSS dupa care TOPCOVER SB.

Aplicarea microcimentului pe pereți de ipsos, rigips, lemn (tip mdf):

– Curațare profundă. Nu aplicați pe urmele de grăsime, funingine, mucegai, ceară etc.

– Verificați umiditatea materialului existent(nu poate depasi 4%).

– Aplicați LATEX 200. Se lasă să se usuce între 1 oră și maximum 24 de ore.

– Aplicarea microcimentului MIKROCONCRETE FONDO nu este necesară deoarece suportul nu are nevoie de rezistență mecanică. De asemenea, se presupune că sunt suprafețe perfect plane. Dacă nu sunt, utilizați MICROCEMENTUL MIKROCONCRETE FONDO pentru a obține o planimetrie perfectă.

– Aplicarea a doua straturi de MICROCIMENT MIKROCONCRETE BASIC.

– Aplicarea celui de-al treilea strat cu MICROCEMENT MIKROCONCRETE SLIM. Șlefuiți ușor cu un șmirghel de șlefuire nr.120

– Îndepărtați praful și observați finalizarea materialului. Dacă este necesar, aplicați un alt strat de MICROCIMENT MIKROCONCRETE SLIM.

– Lăsați să se usuce 24 de ore.

  • Pentru aprotectia microcimentului aplicati 2–3 straturi de SIGILATOR linia AQUA, POLYCOVER sau TOPCOVER

Aplicarea microcimentului in exterior

Curațare profundă. Nu aplicați pe urmele de grăsime, funingine, mucegai, ceară etc.

– Verificați umiditatea materialului existent(nu poate depasi 4%).

– Aplicati primul strat de MICROFONDO³.Dupa 24 de ore ,aplicati al doilea strat de MICROFONDO³.

– Aplicați LATEX 200 cu plasa de fibra de sticla. Se lasă să se usuce între 2–3 ore și maximum 24 de ore.

– Dupa 24 de ore slefuiti suportul cu smirghel nr.80. Curățarea temeinică a șlefuirii rezultate.

– Aplicați 2–3 straturi de MIKROCONCRETE BASIC respectând procesul de uscare de 24 de ore și de șlefuire.

– Curățați bine suportul de praf dupa șlefuire.

– Aplicați primul strat de TOPCOVER SB diluat cu ADITIV SB. Așteptați 24 de ore.

– După 24 de ore, șlefuiți suportul cu un smirghel de 180–220 și aspirați bine praful.

– Aplicați cel puțin 2 straturi de TOPCOVER SB MATT, SATIN sau GLOSS

Îngrijirea pavimentului dupa aplicarea microcimentului

Pericolul posibil de zgâriere, pierderea luciului și murdărirea gravă a pardoselilor de MICROCIMENT apare în primele săptămâni de viață. MICROCEMENTUL RAPIDMIX odată întărit 100%, are calități mecanice superioare care îi permit să păstreze un aspect imbatabil în timp.

Pavajele noastre cu MICROCIMENT necesită aproximativ 4–6 săptămâni pentru întărirea lor completă la temperatura și umiditatea ambiantă (20 ° C și 60% umiditate relativă) și sunt mai sensibile la solicitări mecanice și chimice în acea perioadă de timp. Prin urmare, este foarte important să aveți grijă de pardoseală în această perioadă pentru a avea un finisaj impecabil.

Aceste pardoseli ating 60% din caracteristicile lor mecanice, rezistența chimică, la temperatura și umiditatea descrise mai sus în primele 48/72 ore. Frigul, cu temperaturi sub 10 ° C, poate încetini procesul de întărire. În orice caz, la 10 ° C, timpul de întărire poate fi dublat. Umiditatea mai mare de 70%, combinată cu frigul, poate provoca pierderea strălucirii și o reticulare slabă a etanșanților, ceea ce poate împiedica întărirea acestora.

Îngrijire în primele 48 de ore:

– Mențineți temperatura incaperii peste 15 ° C; ideal la 25ºC. De asemenea, nu se recomandă ridicarea nivelului peste această temperatură.

– Nu călcați pe pardoseala și nu efectuați lucrări în incinta tratată.

– Evitați complet scurgerile de lichid și umiditatea în această perioadă. Umezeala și apa decolorează rășinile.

– Mențineți aerisirea ușoară.

– Nu spălați, nu curățați sau nu atacați pardoseala în scopuri de curățare sau altele.

Prima săptămână de îngrijire dupa aplicarea microcimentului:

Păstrați temperatura incintei peste 15 ° C.

– Nu efectuați lucrări de vopsire sau construcție în incinta tratată.

– Curățați numai cu apă și fără eforturi mecanice abrazive.

– Protejați-vă de vopsea vărsată, lipici sau lichide.

– Protejați pavajul cu carton sau hârtie.

– Evitați lovirea sau căderea obiectelor pe pardoseala.

Prima luna de îngrijire dupa aplicarea microcimentului:

– Păstrați temperatura incintei peste 15 ° C.

– Protejați pavajul cu carton, plastic sau hârtie dacă se lucrează la acesta.

– Folosiți pardoseala cu grijă.

– Nu folosiți acizi sau baze pentru a curăța pardoseala, ci doar detergenți neutri și clătiți bine.

Intretinere Permanenta:

– Se recomandă aplicarea WAXMATT sau WAXGLOSS de la început, pentru a prelungi durata de viață a pardoselii.

– Evitați contactul cu solvenți puternici, acizi organici cu concentrație medie, acizi anorganici concentrați etc.

– În cazul pierderii de luciu datorită utilizării pe pardoseli netede, se poate efectua o operație de curățare și lustruire constând in: curățare viguroasă cu un detergent specific DETERCLEAN și mașini de slefuit rotative și aplicare a unui strat sau doua de lac. Depinzand de uzura acest lucru se face la 5–7–10 ani.

Sisteme si unelte de curatare in conformitate cu tipul pardoselii

Din cele spuse mai sus, se pare că sistemul de curățare pentru aceste pardoseli este foarte important, deși nu este complicat sau costisitor.

Pentru toate tipurile de pardoseală vă recomandăm:

– Nu utilizați produse abrazive care lustruiesc sau zgârie, cum ar fi cele utilizate pentru metale. Nu utilizați solvenți sau acizi și baze concentrate la scară regulată sau mare.

– Nu utilizați instrumente sau sisteme de curățare abrazive precum perii metalice sau foarte dure, așchii metalice, șmirghel, discuri abrazive etc.

– Nu utilizați concentrații de produse de curățare mai mari decât cele recomandate: acestea nu vor curăța mai mult și pot ataca podeaua, lăsând reziduuri care pot deteriora estetica. În mod normal, este interesant să reduceți concentrațiile, deoarece pavajele nu au îmbinări și formează suprafețe foarte compacte la microscop.

– Nu utilizați diluanți pentru vopsea. Acetonă în contact permanent . Este posibil să utilizați solvenți ușori cum ar fi spirtul pentru a curata o pată de vopsea. Utilizarea acestor produse poate duce la pierderea strălucirii, care este reparata cu slefuire fină si un strat de lac.

– Scurgeți sau uscați întotdeauna apa reziduală din clătiri.

– Se recomandă utilizarea Deterclean®. Utilizarea cearelor speciale acrilice pentru microciment, permite controlul luciului și alunecării, face ca învelișul să fie mai puțin murdar și mai ușor de curățat fără pete de uscare.

– După cum spunem, sistemele de curățare care trebuie utilizate trebuie să aibă o intensitate mecanică și chimică redusă, cum ar fi un mop sau o cârpă.

Intretinere Generala

Aplicarea detergentului neutru cu mijloace manuale (cu un mop).

NOTĂ FOARTE IMPORTANTĂ: Utilizarea DETERCLEAN și anual a WAXMATT SAU WAXGLOSS în acest tip de pardoseală este foarte benefică, deoarece oferă mai multe avantaje:

– Protejeaza podeaua

– Nu este nevoie să aspirați sau să uscați apa reziduală

– Redă strălucirea podelelor vechi și zgâriate

– Protejează împotriva zgârieturilor și eroziunii

--

--

InnovaDecor
InnovaDecor

Written by InnovaDecor

0 Followers

InnoovaDecor Group / Firmă specializată în amenajări interioare, design interior și acoperiri cu microciment atât la nivel național cât și internațional.

No responses yet